Επιμορφωτικές Δράσεις

Ανακοίνωση για την Επιμορφωτική Δράση: “Στα φτερά της Ιστορίας: Μαγνητικοί Κύκλοι της Δευτέρας”

Οι δηλώσεις συμμετοχής στην Επιμορφωτική Δράση του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών έχουν υπερβεί τον επιτρεπόμενο αριθμό. Η ανταπόκριση του κοινού στην αρχική ανακοίνωση της επιμορφωτικής μας δράσης ήταν μη αναμενόμενη. Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες που έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και αγκάλιασαν την προσπάθειά μας η οποία, όπως αναφέρει και η ενημερωτική επιστολή, έχει μοναδικό σκοπό την ενδυνάμωση της σχέσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με το ευρύτερο κοινό και τη δημιουργία μίας σταθερής σχέσης ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, τους (και τις) φοιτητές (και φοιτήτριες), τους (τις) ερευνητές (τριες), τους (τις) ειδικούς επιστήμονες κ.ά. και το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ωστόσο, για να μην υπάρξει τεχνικό πρόβλημα και καταρρεύσει ο σύνδεσμος ηλεκτρονικής σύνδεσης στην προσπάθειά μας να ικανοποιήσουμε όλες τις δηλώσεις συμμετοχής έχουμε μπει σε μία διαδικασία επίλυσης κάποιων τεχνικών ζητημάτων τόσο το Εργαστήριο Ιστορίας όσο και οι τεχνικές υπηρεσίες του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να δημιουργεί ανησυχία.

Θα πρέπει, όμως, όποιος και όποια ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το πρόγραμμα να παρακολουθεί την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών, επειδή θα δοθούν πριν από την πρώτη ηλεκτρονική συνάντηση ειδικές οδηγίες σύνδεσης, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά.

Στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών έχει δημιουργηθεί ειδική σελίδα υπό τον τίτλο Επιμορφωτικές Δράσεις στην οποία θα δημοσιεύονται οι σχετικές ανακοινώσεις και στη συνέχεια της δράσης υλικό, άρθρα και ό,τι άλλο είναι σχετικό με τη δράση αυτή.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και περιμένουμε με χαρά να σας υποδεχτούμε στις δραστηριότητες του Εργαστηρίου μας.

Κυριακή Φαρδή

Ανακοίνωση για την πρώτη διάλεξη

της Επιμορφωτικής Δράσης

του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών

υπό τον τίτλο:

«Στα φτερά της Ιστορίας: Μαγνητικοί κύκλοι της Δευτέρας»

(Δευτέρα 11/10/2021)

Αγαπητοί φίλοι και Αγαπητές φίλες,

ο μεγάλος αριθμός δηλώσεων συμμετοχής για την επιμορφωτική μας δράση μας ανάγκασε να αλλάξουμε την τεχνική μας υποδομή με αποτέλεσμα ο αρχικός ηλεκτρονικός σύνδεσμος που δημοσιεύτηκε στην αρχική ενημέρωση να μην ισχύει.

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για τη σύνδεσή σας με τη διάλεξη της Δευτέρας 11/10/2021 με τίτλο: «Το έντεχνο τραγούδι και οι αντιλήψεις για την Ιστορία. Η περίπτωση του Νίκου Γκάτσου» που θα γίνει από τον κο Γιώργο Κόκκινο, καθηγητή Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/98437516885

Η ηλεκτρονική μορφή της διάλεξης είναι webinar.

Παρακαλούμε πολύ προσέξτε τις εξής οδηγίες σύνδεσης:

 1. Για να συνδεθείτε στη διάλεξη δεν χρειάζονται κωδικοί. Ωστόσο, σας ενημερώνουμε ότι ο κωδικός του webinar είναι: 057237.
 2. Θα πρέπει να μπείτε τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την έναρξη της διάλεξης, δηλαδή 5.45μμ. Ο σύνδεσμος θα έχει διαθεσιμότητα για να συνδεθείτε από τις 5.30.
 3. Όταν θα συνδεθείτε οι κάμερες και τα μικρόφωνα των ομιλητών και της ομιλήτριας θα είναι κλειστά, θα ανοίξουν 6.15.
 4. Κάντε έλεγχο στους λογαριασμούς και στα προφίλ zoom που διαθέτετε ώστε τα ονόματά σας να φαίνονται με ελληνικούς χαρακτήρες και να φαίνεται όλο το ονοματεπώνυμο.
 5. Δε θα έχετε δυνατότητα για αλληλεπίδραση με κάμερα και με μικρόφωνο, αλλά θα μπορείτε να απευθύνετε γραπτές ερωτήσεις στο chat οι οποίες θα απαντηθούν στο τέλος της διάλεξης.
 6. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα διαμοιραστεί σύνδεσμος με τη μορφή forms google τον οποίο θα πρέπει να ανοίξετε και να συμπληρώσετε στη φόρμα τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν. Όσοι και όσες δεν συμπληρώσουν σ’ αυτή τη φόρμα τα στοιχεία τους δε θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
 7. Τόσο ο σύνδεσμος zoom που θα διαμοιραστεί για τη διάλεξη της Δευτέρας 11/10 όσο και ο σύνδεσμος με τη φόρμα για τα στοιχεία σας θα αλλάξουν για την επόμενη διάλεξη που θα γίνει τη Δευτέρα 25/10/21, για τεχνικούς λόγους. Οι νέοι σύνδεσμοι και ο τρόπος σύνδεσης θα ανακοινωθούν στην Ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Εργασίας και Κοινωνικών Επιστημών: http://lab-history.pre.aegean.gr/ και . http://lab-history.pre.aegean.gr/epimorfotikes-draseis/

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση

ΚΑΛΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ

Διάλεξη Δευτέρας 11/10/21:

“Το έντεχνο τραγούδι και οι αντιλήψεις για την Ιστορία. Η περίπτωση του Νίκου Γκάτσου”,

από τον Γιώργο Κόκκινο, καθηγητή Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Για να δείτε τη διάλεξη πατήστε εδώ.

Χαιρετισμός του Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών κου Γιώργου Κόκκινου:

Φίλες και φίλοι,

στη δράση που απόψε ξεκινά εξυπακούονται οι ακόλουθες παραδοχές:

Η ιστορία δεν ασκείται μόνο στο πεδίο των πρακτικών, αλλά εξαπλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Είναι μια νοηματοδοτική πρακτική. Η ακαδημαϊκή ιστοριογραφία οφείλει να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφωθεί και να ασκηθεί σε νέους ρόλους, σε νέα γνωστικά πεδία και σε νέες πρακτικές επικοινωνίας. Παρά ταύτα, εμείς τουλάχιστον αρνούμεθα αξιωματικά κάθε νοηματοδοτικό εγχείρημα που βλέπει το παρελθόν, με αποκλειστικότητες, δίπολα και συγκαλυμμένες ή ρητές ιδεολογικές σκοπεύσεις. Επιμένουμε στην καταστατική σημασία της αλήθειας και δεν υπηρετούμε κανένα ιστοριογραφικό ακτιβισμό που δεν αποδέχεται τη σημασία της επιστημονικής έρευνας, της σφαιρικότητας και της πολυπρισματικότητας. Η ιστορική γνώση βοηθά να ακουστούν οι φωνές των ηττημένων, των αποκλεισμένων και των καταπιεσμένων, έχει, δηλαδή, χαρακτήρα απλευθέρωσης και απονομής ιστορικής δικαιοσύνης, αλλά δεν μιλά στο όνομα μερικεύσεων, αλλά απεναντίας της καθολικότητας. Για μας η ιστορία είναι δικαίωμα όλων στη γνώση και στην έκφραση και, επομένως, συλλογικό αγαθό. Αυτό θέλουμε να υπηρετήσουμε με την πρωτοβουλία που αναλάβαμε. Υπό το πρίσμα αυτό, η ιστορική εκπαίδευση δεν εξαντλείται στο σχολείο. Υπερβαίνει τον σχολικό θεσμό που είναι ανελαστικός και καταπιεστικός και εξακολουθεί να δομείται έχοντας ως άρρητο ή υπόρρητο πρόγραμμα την ιδεολογική εγχάραξη, τον κοινωνικό έλεγχο και τη συμμόρφωση.

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι ιμάντες μεταβίβασης, απλοί εκτελεστές ή εφαρμοστές κελευσμάτων. Είναι διανοούμενοι. Ερμηνεύουν το παρελθόν, κατανοούν το παρόν, δημιουργούν κίνητρα απολύτρωσης των ανθρώπων στο παρόν και το μέλλον. Το κράτος έχει αφήσει τους εκπαιδευτικούς μόνους τους σε μια έρημο νοήματος, ενώ και τα πανεπιστήμια δεν τους προετοιμάζουν επαρκώς για τον ρόλο τους. Η δική μας παρέμβαση επιχειρεί να συνδέσει το πεδίο της παραγωγής της ιστορικής γνώσης με το πεδίο της κοινωνικής της αναπαραγωγής, δρώντας ως ένας ελεύθερος επικοινωνιακός και επιμορφωτικός μηχανισμός και γεφυρώνοντας το χάσμα που υπάρχει και συνεχώς διευρύνεται μεταξύ της ταχύτατα εξελισσόμενης ιστορικής γνώσης, μιας γνώσης διεθνοποιημένης πλέον, και της σχολικής ιστορικής εκπαίδευσης. Θέλουμε να φανταστούμε ότι δημιουργούμε στις συναντήσεις μας μια ενεργό και υπεύθυνη και κοινωνικά παρεμβατική κοινότητα μάθησης.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών

Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας

Γιώργος Κόκκινο

Ανακοίνωση για τη διάλεξη της Δευτέρας 25/10/21 της Επιμορφωτικής Δράσης του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών

Η Επιμορφωτική Δράση του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου που γίνεται σε συνεργασία με το ΚΕΒΙΔΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον τίτλο: “Στα φτερά της ιστορίας: Μαγνητικοί κύκλοι της Δευτέρας” συνεχίζεται με τη διάλεξη της Δευτέρας 25/10/21 με τίτλο: “Τρέχουσες εξελίξεις στην ιστοριογραφία. Η περίπτωση της πρώιμης νεωτερικής περιόδου” από τον αναπληρωτή καθηγητή κο Κώστα Γαγανάκη.

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/94837043079

Δεν χρειάζονται κωδικοί σύνδεσης. Ωστόσο, ανακοινώνουμε και το meeting ID το οποίο είναι:  948 3704 3079

Ώρα σύνδεσης: Ο σύνδεσμος θα είναι ανοιχτός από τις 5.30 μμ

Ώρα έναρξης της διάλεξης: 6.15 μμ

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος αντιστοιχεί σε σύνδεση Meeting και όχι Webinar που σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να συνδεθούν θα είναι μέχρι 300. Αυτή η επιλογή έγινε: α) για τεχνικούς λόγους, β) επειδή στην πρώτη διάλεξη συνδέθηκαν κάτω από 300 άτομα, οπότε δεν χρειάζεται η ηλεκτρονική σύνδεση Webinar.

Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη θα πρέπει να συνδεθείτε πριν από τις 6.15, ώστε να εξασφαλίσετε την άνετη πρόσβασή σας στη διάλεξη.

Θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης κάμερας και μικροφώνου. Παρακαλούμε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διάλεξης να έχετε κλειστή την κάμερα και το μικρόφωνό σας. Μπορείτε να παρέμβετε με ρωτήσεις στο τέλος της διάλεξης ή με τη χρήση γραπτού μηνύματος στο chat.

Το κείμενο της διάλεξης της Δευτέρας 25/10/21 με τίτλο: “Τρέχουσες εξελίξεις στην ιστοριογραφία. Η περίπτωση της πρώιμης νεωτερικής περιόδου” από τον κο Κώστα Γαγανάκη

Διάλεξη Δευτέρας 8/11/2021

Η Διάλεξη της Επιμορφωτικής Δράσης του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών με τίτλο: “Η Ιστορική Παιδεία σε παιδιά μικρής ηλικίας” με ομιλήτρια την Κυριακή Φαρδή (μέλος ΕΔΙΠ-ΠΤΔΕ-Πανεπιστημίου Αιγαίου) θα γίνει τη Δευτέρα 8/11/2021 και ώρα 6.15μμ. Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για την παρακολούθηση της διάλεξης θα ανακοινωθεί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (8/11), το αργότερο, στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών.

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος της διάλεξης της Δευτέρας 8/11/2021 είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/99820203539?pwd=NEVjTXZtRTdDT2s5bmpENmRqVDJWUT09

Ο σύνδεσμος θα είναι ανοιχτός από τις 5.30 μμ

Η διάλεξη θα αρχίσει 6.15μμ

Εκπαιδευτικό υλικό της διάλεξης μπορείτε να βρείτε στις εξής πηγές:

 1. Φαρδή, Κ. (2020). “Πότε ήταν τα αρχαία χρόνια, κυρία;”-Η γνωριμία με τον ιστορικό χρόνο ως μύηση στην ιστορική εκπαίδευση, Στο Κόκκινος, Γ. & Γατσωτής, Π., (επιμ.) Για μια σφαιρική και πολυδιάστατη ιστορική εκπαίδευση. Αθήνα: Πεδίο, σ. 111-173.
 2. Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: http://lab-history.pre.aegean.gr/2021/09/06/istoria-kai-trayma-stin-proimi-paidik/
 3. Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: http://lab-history.pre.aegean.gr/2021/09/06/to-tenekedenio-scholeio-tis-thessaloni/
 4. Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://tinyurl.com/kindhisotry
 5. Στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://tinyurl.com/21kind

Διάλεξη Δευτέρας 22/11/2021

Η διάλεξη της Επιμορφωτικής Δράσης του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών με τίτλο: “Οι θύτες ζητούν συγγνώμη, τα θύματα συγχωρούν; Η διπλή διεργασία του ιστορικού τραύματος της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και το πρόγραμμα MOG του Freie Universitaet του Βερολίνου” θα γίνει τη Δευτέρα 22/11/2021 και ώρα 6.15μμ. Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για την παρακολούθηση της διάλεξης είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/98351624050?pwd=eWlhSnNlNytyYUVLazNEZGdQYVNlQT09

Ο σύνδεσμος δεν απαιτεί κωδικούς. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστούν ο passcode είναι: 383695 ενώ το Metting ID είναι: 983 5162 4050

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΩΡΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Η ώρα σύνδεσης είναι 5.30μμ, ενώ η διάλεξη θα αρχίσει 6.15.

Οι ομιλητές της διάλεξης ανακοινώνονται στο συνημμένο αρχείο.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών της διάλεξης: “Οι θύτες ζητούν συγγνώμη, τα θύματα συγχωρούν; Η διπλή διεργασία του ιστορικού τραύματος της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και το πρόγραμμα MOG του Freie Universitaet του Βερολίνου” βρίσκονται στους επόμενους συνδέσμους:

Η ομιλία του κου Γιώργου Κόκκινου στον σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/14W6zRxqsuff1bizb7jbu5I-4hlPR_u2D/view?usp=sharing

Η ομιλία του κου Νικόλαου Αποστολόπουλου στον σύνδεσμο:

https://www.occupation-memories.org/downloads/MOG_Praesentation-NOV-2021-GR-AEGEAN-slides.pdf

Το υλικό από την παρουσίαση της κας Ζέτας Παπανδρέου στον σύνδεσμο:

https://www.occupation-memories.org/downloads/Bildungsplattform-NOV-2021-GR-AEGEAN-slides.pdf

και στον σύνδεσμο:

https://www.occupation-memories.org/downloads/Bildungsplattform-NOV-2021-GR-AEGEAN-text.pdf

Regina Wiesinger: “Όταν Γερμανοί και Έλληνες νέοι μελετούν μαζί το παρελθόν και σχεδιάζουν το μέλλον: To MOG στην τάξη – Διδακτικές προκλήσεις και εμπειρίες” [διαφάνειες]:

https://www.occupation-memories.org/downloads/Die-Lerneinheit-Kriegsverbrechen-NOV-2021-GR-AEGEAN-slides.pdf

Regina Wiesinger: “Όταν Γερμανοί και Έλληνες νέοι μελετούν μαζί το παρελθόν και σχεδιάζουν το μέλλον: To MOG στην τάξη – Διδακτικές προκλήσεις και εμπειρίες” [κείμενο]:

https://www.occupation-memories.org/downloads/Die-Lerneinheit-Kriegsverbrechen-NOV-2021-GR-AEGEAN-text.pdf

Διάλεξη της Δευτέρας 6/12/21

Η διάλεξη της Δευτέρας 6/12/21 με τίτλο “Η Διδασκαλία της Ιστορίας στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση” θα γίνει με θέματα και ομιλητές ως εξής:

 1. Μαρία Βλαχάκη: “Η δημιουργικότητα στην ιστορική εκπαίδευση”
 2. Παναγιώτης Γατσωτής: “Η επιστημονική παράδοση στη διδασκαλία της Ιστορίας”
 3. Γεωργία Κουσερή: “Ιστορική διερεύνηση και ιστορική σκέψη”

Παρέμβαση 15 λεπτών θα κάνει ο κος Βασίλης Λουλές

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για τη διάλεξη είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/93871077633?pwd=K09tdVNNbStlL012STBXaWsrQlQ4Zz09

Ώρα σύνδεσης: 5.30 μμ.

Ώρα έναρξης της διάλεξης: 6.15 μμ.

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Για να ενεργοποιήσετε τον σύνδεσμο δε χρειάζονται κωδικοί.

Ωστόσο, δίνουμε τα στοιχεία σύνδεσης που είναι:

Meeting ID: 938 7107 7633

Passcode: 023675

Επειδή παρατηρήθηκε ότι κάποιοι/ες χρησιμοποιούν τον σύνδεσμο πριν και μετά την προγραμματισμένη διάλεξη,

είτε για να τον δοκιμάσουν, είτε για άλλες χρήσεις ο σύνδεσμος θα είναι κλειστός και θα ανοίξει μόνο τη Δευτέρα 6/12/21,

από τις 5.30μμ και μέχρι το τέλος της διάλεξης

Ερωτηματολόγιο για την Επιμορφωτική Δράση: “Στα φτερά της Ιστορίας”

Αγαπητές, αγαπητοί

Το παρακάτω ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο αποτελεί το εργαλείο έρευνας για τη δράση «Στα Φτερά της Ιστορίας: Μαγνητικοί κύκλοι της Δευτέρας», που διεξάγεται από το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με: α) το Εργαστήριο Τεχνολογίας, Έρευνας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, β) το Π.Μ.Σ. «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και γ) τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.), εταίρο του πανευρωπαϊκού δικτύου Euroclio και επιστημονικούς συνεργάτες του.

Η συμπλήρωσή του προϋποθέτει τη χρήση λογαριασμού gmail (google mail). Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να δημιουργήσετε έναν, αν δεν έχετε ήδη. Παρακαλούμε επίσης να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθειά μας για τη διερεύνηση των επιμορφωτικών αναγκών των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη δράση, τον αναστοχασμό και την κριτική αποτίμησή της.

Διαβάστε με προσοχή κάθε ερώτηση και σημειώστε στον αντίστοιχο κύκλο την απάντησή σας ή συμπληρώστε με σύντομες, κατανοητές και περιεκτικές προτάσεις ή λέξεις-κλειδιά, τα πεδία των ανοιχτών ερωτήσεων.

Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις, το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο, δεν θα συλλεγούν προσωπικά δεδομένα και έχετε το δικαίωμα να μην το συμπληρώσετε ή να αποσυρθείτε σε οποιαδήποτε στιγμή της διαδικασίας συμπλήρωσής του.

Παρακαλούμε να υποβάλετε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο μία (1) μόνο φορά (πατώντας «Υποβολή»).

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία, τον χρόνο και τη βοήθειά σας.
Η ερευνητική ομάδα

Το ερωτηματολόγιο μπορείτε να το συμπληρώσετε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

https://forms.gle/JbvppU3cZ73MX5yk8

Διάλεξη της Δευτέρας 20/12/21

Στη διάλεξη της Δευτέρας 20/12/21 της Επιμορφωτικής Δράσης του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών με θέμα: “Επιχειρώντας μια αποτίμηση της Ιστορικής Εκπαίδευσης και της Διδακτικής της Ιστορίας σε παγκόσμια κλίμακα” ομιλητές (και ομιλήτρια) είναι οι εξής:

1) Δημήτρης Μαυροσκούφης

2) Μαρία Ρεπούση

3) Κώστας Αγγελάκος.

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος της διάλεξης είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/91076577177?pwd=ZU5INDN6M29rVWl0cjdkdmI5bVBzZz09

Ώρα σύνδεσης: 5.30μμ

Ώρα έναρξης της διάλεξης: 6.15μμ.

Η παρουσίαση του κου Δημήτρη Μαυροσκούφη υπάρχει στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/HistoryMavroskoufis

Η παρουσίαση του κου Κώστα Αγγελάκου, υπάρχει στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/AggelakosHistoryDidactic

Η παρουσίαση της κας Μαρίας Ρεπούση, υπάρχει στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/HistoryRepousi

Διάλεξη της Δευτέρας 10/1/22

Οι εξ αποστάσεως διαλέξεις της Επιμορφωτικής Δράσης του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών συνεχίζονται τη Δευτέρας 10/1/2022.

Το θέμα της επόμενης συνάντησης είναι: “Καινοτόμα εργαλεία και νέες μέθοδοι στην Ιστορική Εκπαίδευση”.

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος της διάλεξης είναι:

https://aegean-gr.zoom.us/j/93195896834?pwd=bnk5anBSQXhXM1dScEg3TmY3amxsQT09

Ώρα σύνδεση: 5.30μμ

Ώρα έναρξης των διαλέξεων: 6.15

Διάλεξη της Δευτέρας 14/2/22

Οι εξ αποστάσεως διαλέξεις της Επιμορφωτικής Δράσης του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών συνεχίζονται τη Δευτέρα 14/2/2022.

Το θέμα της επόμενης συνάντησης είναι: “Ζωγραφική και Ιστορία”

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος της διάλεξης είναι:

https://aegean-gr.zoom.us/j/96795148017?pwd=bDZmbWJCaCtPdW1nTHNENVZBNTBiUT09

Ώρα σύνδεσης: 5.30μμ

Ώρα έναρξης των διαλέξεων: 6.15μμ

Διάλεξη της Δευτέρας 28/2/22

Οι διαλέξεις της Επιμορφωτικής Δράσης του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών συνεχίζονται τη Δευτέρα 28/2/22, με θέμα:

“Βιοεξουσία, αρρώστια, σεξουαλικότητα, χειραφέτηση” και ομιλητές/τριες : την Ουρανία Γεωργοπούλου (μοριακή βιολόγο), την Δήμητρα Τζανάκη (ιστορικό), τον Χρήστο Κουρούτζα (κοινωνιολόγο).

Ώρα σύνδεσης: 5.30μμ

Ώρα έναρξης της διάλεξης: 6.15μμ

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/95188532834

Δεν απαιτείται κωδικός για τη σύνδεση. Ωστόσο τα στοιχεία σύνδεσης είναι:

Meeting ID: 951 8853 2834
One tap mobile
+302111984488,,95188532834# Greece
+302311180599,,95188532834# Greece

Επιμορφωτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στους επόμενους συνδέσμους.

Από την κα Ουρανία Γεωργοπούλου στον σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1kYBMJp85JSGFn5oQVj2auzxt_uQwBdNQ/view?usp=sharing

Από την κα Δήμητρα Τζανάκη στον σύνδεσμο:

https://docs.google.com/presentation/d/10pZCq0p5K17FMGkibM4rE5dIGb4Fa_ir/edit?usp=sharing&ouid=101711353601456129221&rtpof=true&sd=true

Από τον κο Χρήστο Κουρούτζα στον σύνδεσμο:

https://docs.google.com/presentation/d/1gOo8Klwur5cIHnMA5gWfoPsQm8-jJBOe/edit?usp=sharing&ouid=101711353601456129221&rtpof=true&sd=true

Διάλεξη Δευτέρα 14/3/22

Η Επιμορφωτική Δράση του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών συνεχίζεται με τις διαλέξεις με θέμα “Βιοεξουσία, Σεξουαλικότητα, Χειραφέτηση” (2ο μέρος)

την Δευτέρα 14/3/22 με ομιλήτριες και ομιλητή τις(τον):

κα Δέσποινα Καρακατσάνη (ιστορικός, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), κα Βασιλική Χάλαζα

(PhD, Ιστορίας), κο Κώστα Κατσάπη (ιστορικός, μέλος ΕΔΙΠ, Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/98807949759?pwd=SzUxTHdyRUNYOHVPU2dtT0VpVFRnZz09

Για τη σύνδεση δεν χρειάζονται κωδικοί.

Ωστόσο, δίνονται τα στοιχεία:

Passcode  211033

Meeting ID 988 0794 9759

Ώρα σύνδεσης: 5.30μμ

Ώρα έναρξης: 6.15μμ

Επιμορφωτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους:

Από την κα Βασιλική Χάλαζα:

https://docs.google.com/presentation/d/14O7ZsYok0SJqedtjhwjRlfR1Nzsrx-RM/edit?usp=sharing&ouid=101711353601456129221&rtpof=true&sd=true

Από τον κο Κώστα Κατσάπη:

https://docs.google.com/presentation/d/1ySckW7n_2_qWPOxiJ8Y1LHfE1kkpE-dY/edit?usp=sharing&ouid=101711353601456129221&rtpof=true&sd=true

Gunnar Hering

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε στοιχεία για τη ζωή και το έργο του ιστορικού Gunnar Hering:

https://docs.google.com/document/d/1Wo6b4UumvBkmPk7lrE-qH_9pez3hMO_b/edit?usp=sharing&ouid=101711353601456129221&rtpof=true&sd=true

https://drive.google.com/file/d/1zuLILE04ZttjmzXq5OKt8wy9m_ekAtDQ/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/11nSAfNnYFtNwSFQllN93gfiaJDVh5dJW/view?usp=sharing

https://docs.google.com/document/d/1MDwvsASmPb9LjEZXywonjN7oMWT_4tNL/edit?usp=sharing&ouid=101711353601456129221&rtpof=true&sd=true

https://drive.google.com/file/d/1D30nsDF7OykW72TVTP13D3McSE8HPiuM/view?usp=sharing

Διάλεξη Δευτέρας 28/3/22

Η Επιμορφωτική Δράση του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών συνεχίζεται με τη διάλεξη της Δευτέρας 28/3/22 με θέμα “Μνήμη Gunnar Hering: Η διανοητική του διαδρομή και η ιστοριογραφική του συμβολή” με ομιλήτρια και ομιλητές την/τους: Όλγα Κατσιαρδή-Hering (Ιστορικό), Βαγγέλη Καραμανωλάκη (Ιστορικό), Αγαθοκλή Αζέλη (Εκπαιδευτικό ΔΕ, PhD Ιστορίας).

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/91835412887?pwd=T2ROWWdhTWZySUdIMVM3MEpoWElSZz09

Για τη σύνδεση δεν χρειάζονται κωδικοί.

Ωστόσο δίνονται τα στοιχεία:

Passcode:  955945

Meeting ID: 918 3541 2887

Ώρα σύνδεσης: 5.30μμ

Ώρα έναρξης: 6.15μμ

Διάλεξη της Δευτέρας 11/4/22

Oι διαλέξεις του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών συνεχίζονται. Το θέμα της διάλεξης της Δευτέρας 11/4/22 είναι “Ιστορική Εκπαίδευση, Μουσειολογία και Μουσειοπαιδαγωγική”. Οι ομιλητές είναι: ο κος Αντώνης Χουρδάκης, ο κος Κώστας Κασβίκης, ο κος Βασίλης Λουλές και η κα Πηνελόπη Τατσούλη. Ώρα σύνδεσης: 5.30μμ. Ώρα έναρξης των διαλέξεων: 6.15μμ.

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος είναι:

https://aegean-gr.zoom.us/j/96626794109?pwd=UkZyd1F1cW0yaTY0YXRCR0pDTDdTZz09

Για την σύνδεση δεν απαιτούνται κωδικοί.

Ωστόσο, δίνονται τα στοιχεία:

Meeting ID: 966 2679 4109
Passcode: 907355

Διάλεξη της Δευτέρας 9/5/2022

Οι διαλέξεις της Επιμορφωτικής Δράσης του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών συνεχίζονται. Την Δευτέρα 9/5/2022 το θέμα των διαλέξεων είναι: “Αποτίμηση της τρέχουσας Ιστοριογραφίας για το 1821” και οι ομιλητές είναι ο κος Δημήτρης Μπαχάρας (ιστορικός-εκδότης) και ο κος Πέτρος Πιζάνιας (ομότιμος καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/98437823804?pwd=dEVrYWZaUG5rUWJKR2l6UEpJU3BLdz09

Για την σύνδεση δεν χρειάζονται κωδικοί.

Ωστόσο δίνονται τα στοιχεία:

Meeting ID: 984 3782 3804

Passcode: 992627

Ώρα σύνδεσης: 5.30μμ

Ώρα έναρξης διάλεξης: 6.15μμ

Ενδεικτική τρέχουσα βιβλιογραφία για το 1821

Την βιβλιογραφία μπορείτε να την βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://tinyurl.com/4dz32273

Διάλεξη Δευτέρας 23/5/2022

Η τελευταία διάλεξη της Επιμορφωτικής Δράσης του Εργαστηρίου Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών θα γίνει την Δευτέρα 23/5/2022 και θα έχει θέμα “Η δεκαετία του 1940: Από την Ιστοριογραφία στην Ψυχανάλυση” (ορθή επανάληψη του τίτλου σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα της Επιμορφωτικής Δράσης). Ομιλητές είναι ο κος Γαβρίλης Λαμπάτος (PhD Ιστορίας) και ο κος Βαγγέλης Γαλάνης (ψυχαναλυτής, υποψήφιος διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου).

Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος για τη συνάντηση είναι ο:

https://aegean-gr.zoom.us/j/98270479607?pwd=WElYWmM2dHQ0M0N6T09ZZmdRVll3UT09

Για την σύνδεση δεν χρειάζονται στοιχεία.

Ωστόσο δίνοντια τα εξής:

Meeting ID 982 7047 9607

Passcode  135846

Ώρα σύνδεσης: 5.30μμ

Ώρα έναρξης διαλέξεων: 6.15μμ

Βιβλιογραφία εισήγησης 23/5/2022 από τον κο Βαγγέλη Γαλάνη στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1H39XP-ME4pf5rC8838mbDCtj6yvJQsAi/view?usp=sharing