Εγκλεισμοί και Ιστορία-Συλλογικός Τόμος

Δελτίο τύπου του βιβλίου
Κόκκινος, Γ., & Λεμονίδου, Ε. (2024). Εγκλεισμοί και Ιστορία. Αθήνα: Πεδίο
Από το δελτίο τύπου του βιβλίου:
«Η ριζοσπαστικοποίηση της βιοϊατρικής επιτήρησης εντείνεται στις μέρες μας, ειδικά μέσω της συστηματικής καταγραφής των ατομικών δεδομένων του πληθυσμού στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 ή και της απειλής των επαναναδυόμενων νόσων. Τα πάντα καταγράφονται, οι
αυστηροί στρατιωτικοί και αστυνομικοί έλεγχοι θωρακίζουν και σχεδόν υποστασιοποιούν τον εγκλεισμό: “Όποιος μετακινείται κινδυνεύει να μολυνθεί, να τιμωρηθεί ή να πεθάνει”».
Στο πλαίσιο των ιστορικών σπουδών έχει καταστατικό χαρακτήρα ο προβληματισμός για το εάν ο στιγματισμός, η επιτήρηση, ο εγκλεισμός, η εκτόπιση και η θανάτωση του εκάστοτε θεωρούμενου άρρωστου, έκφυλου, αιρετικού, επικίνδυνου, παρία ή γενικότερα «διαφορετικού», χάριν της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, είναι διαδικασίες συνυφασμένες με τη νεωτερικότητα ή εάν είναι διιστορικές, άρα οικουμενικές και σταθερές. Οι ιστορικοί και οι κοινωνιολόγοι της υγείας έχουν εστιάσει στις σύνθετες διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία κρατικών θεσμών πρόνοιας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.
Το Δελτίο Τύπου και τα περιεχόμενα του βιβλίου μπορείτε να τα δείτε εάν πατήσετε