Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, με εντολή του διοικητή των «ιταλικών νήσων του Αιγαίου» Cesare Maria De Vecchi, όσοι Δωδεκανήσιοι είχαν ελληνική υπηκοότητα συνελήφθησαν από καραμπινιέρους και οδηγήθηκαν σε περιορισμένο χώρο της τάφρου της παλιάς πόλης της Ρόδου. Μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από τριακόσιοι άντρες ηλικίας από δεκαοκτώ έως εξήντα ετών, από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου, βρέθηκαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο που έμεινε γνωστό με το όνομα «Κοντσεντραμέντο», αιχμάλωτοι ενός πολέμου του οποίου το θέατρο των επιχειρήσεων βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η αγωνία του εγκλεισμού και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης αντισταθμίστηκαν από το πνεύμα ενότητας και πατριωτισμού που διέκρινε τους κρατουμένους καθώς και από την έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε στο σύνολό του ο ροδιακός λαός. Παρόλες τις αντιξοότητες, οι έγκλειστοι Δωδεκανήσιοι δεν έπαψαν να ελπίζουν και να ονειρεύονται, έπειτα από αιώνες σκλαβιάς, την πολυπόθητη κι ακριβοπληρωμένη λευτεριά.
Η ταινία «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου. Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά» (σκηνοθεσία: Ολυμπία Γκογκέ, Δημήτρης Κόκκινος, Γιώργος Τζεδάκης) αναφέρεται σε αυτό το τραυματικό γεγονός. Για την ταινία αυτή δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με σκοπό την παιδαγωγική αξιοποίησή της και τη δημιουργία “εργαστηρίου δημιουργίας και μάθησης” για την Τοπική και Γενική Ιστορία στη σχολική μονάδα ή στην τάξη του Δημοτικού Σχολείου.
Ευχαριστούμε το Κοινωφελές Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμ. & Μ. Σταματίου καθώς και τον επικεφαλής και τα μέλη της κινηματογραφικής ομάδας «Ciné Chevalier» για την όμορφη σύμπραξη. Παράλληλα, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στην κ. Ειρήνη Τόλιου, διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Τμήματος Ρόδου για την εξαιρετική συνεργασία και την παραχώρηση πρωτογενούς αρχειακού υλικού, καθώς και στον κ. Μιχάλη Τριανταφύλλου που μας εμπιστεύθηκε από το προσωπικό του αρχείο ένα σπάνιο ντοκουμέντο, τα ημερολόγια ενός κρατουμένου.
Η ταινία και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Εμ. & Μ. Σταματίου
Μπορείτε να δείτε την ταινία και τη δημοσίευση του εκπαιδευτικού προγράμματος εάν πατήσετε εδώ.